Titel: Jägarlögner

Meddelare: Hemmansägare Nils Nilsson  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Vattgården

Ol Jonsson i Borgarn var duktig jägare men ännu värre till att ljuga. En gång fick han se sju ripor, som satt på en krokig "låge". Han sköt dem alla med ett skott, vilket gick så till, att han slängde till med bösspipan, i det samma det small, så att kullan "kroka" iväg ättesom rypen satt". En annan gång sköt han på sju ripor och hade laddstaken till kula. Alla sju riporna träddes upp på laddstaken. Han fick dem förstås. Då han stod och siktade på en fågel en gång, kom en orre och satte sig på bösspipan. Då ryckte han bössan undan orren och sköt honom. Värsta taget var väl, då han sköt fast svansen på en räv mot en tall. Räven slapp inte lös Ol Jonsson gick då dit och skar med kniven ett kors i nosen på räven, och så körde han ut honom ur skinnet. Nästa år lyckades han få skjuta samma räv. Det hade nu växt nytt skinn på honom, och han hade t.o.m. blivit korsräv.